Publicatie ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de brandweer

 

te vinden op:

http://www.kistemaker.nl/wg2/wg2_frame.html?wg2_18_24_25

 

Hieronder een deel van blz. 18 (waar het Commandant Dirk Sietses betreft, is vetgedrukt)

 

Brandmelding in de Bangert, Andijk

In de nacht van 10/11 september 1975 waren alle brandweerlui vlug wakker door de telefoon, en haastten zich in het duister van de nacht naar de Bangert alwaar brand werd gemeld. Of we maar vlug wilden zijn, want er was uitslaande brand in een woonhuis. Als spuitgast wil je dan wel rennen.
Er was een melding uitgegaan naar Enkhuizen om met de brandweerwagen te komen omdat de onze in reparatie was, en ook uitgerekend die van Wervershoof. Echter bij aankomst in de Bangert was er niks te zien op het aangegeven nummer. Nergens brand te bekennen, zelfs niet een beetje rook.
Verbijstering bij de spuitgasten. Zaten ze dan verkeerd?


Omdat het nogal mistig was, besloot Commandant Dirk Sietses om enkelen op onderzoek uit te sturen. Ze reden heel tot Wervershoof, maar het resultaat was: nergens brand.
Na zo'n 10 min. te hebben staan lanterfanten doemde in de mist de brandweerwagen van Enkhuizen op. Ook al verbaasde gezichten, maar ook zij konden er niks aan verbeteren.
Langzaam drong het wel tot de spuitgasten door dat één of andere lolbroek dit op z'n geweten moest hebben. Enkhuizen kon niks anders doen dan maar weer rechtsomkeert te maken, en net toen Andijk daar ook over begon te denken stopte er nog een wagen, alwaar een gebelgde Opperbevelhebber uit stapte in pyjama, regenjas en op pantoffels. Hij begaf zich naar de Cdt. en eiste opheldering over deze gang van zaken. Waarom wij daar zo werkeloos stonden te staan en niets deden.

 

Onze Commandant dacht hierover even diep na, en zei toen rustig:

"Goedemorgen, burgemeester, ik meld U, het korps is present, we hebben ook een object, maar we hebben nog geen vuur."

Deze legendarische uitspraak van de heer Sietses wordt nog steeds opgehaald door de mannen.


Door een samenloop van omstandigheden konden de baldadigen van deze nachtelijke onrust later toch gevat worden. Zeer verheugd vanwege kermisomstandigheden hadden deze lieden ziekenwagens, brandweerkorpsen en politie de weg opgejaagd. Dat zal een dure kermis geworden zijn achteraf, want er dienden forse boetes en voorrijkosten te worden betaald.

 

Klik hier voor een foto van Dirk Sietses en de andere brandweermannen.

 

Klik hier voor een foto met een brand waar de mannen van de vrijwillige brandweer warm van werden!