Waar woonden Maria Molag en Jan Pieters Kieft ?

 

Jan Pieters Kieft woonde aan de Lagestraat nr 34 te Loppersum.

De middenstanders hadden hun winkel of hun bedrijf aan de Lagestraat.

Zo had Jan Pieters Kieft daar een mosterdmalerij.

 

Klik hier: Mosterdmalerij van J. Kieft de oude foto uit ca 1900 van de Lagestraat

 

Na het overlijden van zijn vrouw Jantje Lensema blijft hij met 3 jonge meisjes achter. De weduwnaar Jan Kieft trouwt op 15 mei 1880 met Maria Molag de weduwe van Jan van Dam. Maria brengt de twee kinderen Henderik en Willemke met zich mee. Samen krijgen Jan Kieft en Maria Molag nog een jongen Pieter (Piet) en een meisje Aaltje (Alie). Henderik van Dam, werkt samen met zijn stiefvader Jan Kieft in de mosterdmalerij en grutterij. Op 1 mei 1897 trouwt Henderik van Dam met Anje Klunder, neemt de mosterdmalerij over van Jan Kieft en trekt in het huis Lagestraat 34.

 

Klik hier: Mosterdmalerij en Grutterij van H. van Dam

 

Waar Jan Kieft zijn vrouw Maria Molag en hun, nog, ongetrouwde kinderen gingen wonen is ons op dit moment niet bekend. Op 3 februari 1905 overlijdt Jan Kieft en laat Maria Molag achter met twee, nog ongetrouwde, kinderen Piet (25 jaar) en Alie (18 jaar). Piet Kieft was onderwijzer en woonde waarschijnlijk al niet meer in Loppersum. Alie is in 1906 benoemd tot handwerkjuffrouw aan de Christelijke school te Loppersum en woonde waarschijnlijk bij haar moeder Maria Molag. Zij is 25 jaar handwerkjuf geweest, tot aan haar huwelijk in 1931.

 

Klik hier: Huis van Weduwe Kieft aan de Kruisweg 10 te Loppersum

 

In 1909 wordt aan de Kruisweg nr 10 een huis aanbesteed door Weduwe Kieft (is Maria Molag) voor het bedrag van Gld 1.823. Het bedrijf E. Stamhuis bouwt deze burgerbehuizing samen met een herenbehuizing op Kruisweg 8. De aanbesteding van het pand Kruisweg 8 was voor Gld 3.423 en was bestemt voor G. Klunder hoofd van de Openbare School te Loppersum.

 

Na het overlijden van Maria Kieft-Molag op 16 juli 1919, heeft Alie Kieft in het huis gewoond tot aan haar huwelijk op 2 juni 1931 met de weduwnaar, tevens haar zwager, Klaas Wierenga. Alie Kieft is 25 jaar handwerkjuf geweest en in 1931 naar Amsterdam vertrokken.

 

Het pand Kruisweg 10 is enkele jaren geleden aangeboden voor de verkoop voor het bedrag van 235.000 (ca Gld 519.000) Wat een inflatie in een periode van 100 jaar!

 

Het pand wordt nu (2009) bewoond door de huidige burgemeester van Loppersum.